Darin visar nya sidor på svenska

 
 
 
 
Darin har svängt in på en annan väg. Hans nya album är på svenska, med ett helt nytt sound och på eget skivbolag.
— Det känns nästan som att det här är min första skiva, säger han om "Fjärilar i magen".
 

"Jag går mot strömmen, gör som jag känner", sjunger Darin på "Följa John", ett av elva spår på det nya albumet.

 

Han berättar att låten handlar om hur han banar sig fram i livet, om hur han alltid försöker följa sin egen väg i stället för "osynliga scheman".

 

— En sådan struktur passar väldigt många, men inte alla. Alla är olika och bra på olika saker. Tack vare musiken visste jag tidigt vad jag ville följa för spår, berättar Darin.

 

I dag är spåret detsamma, men den egna vägen ser lite annorlunda ut. Både musiken och texterna har tagit en ny riktning. Han har till och med bytt språk.

 

Förändringen kommer kanske som en överraskning för fansen, men den har varit på gång i tre år. Att hans förra album heter "Exit" är talande: det markerade en avslutad era.

 

— Allt jag har gjort de senaste åren har lett fram till det här. Jag visste att jag ville göra något nytt, men inte vad.

 

Det var framför allt hans medverkan i "Så mycket bättre" 2012, där han tolkade andra artisters låtar på svenska, som fick honom att fundera på att själv våga ta steget, eftersom det varit så givande. Samtidigt började han lyssna mer på musik från 60- och 70-talet, vilket formade det nya soundet, som drar åt modern folkpop.

 

Vilken är den allra största skillnaden mot dina tidigare album?

 

— Texterna, de blir så utlämnande på svenska. Det är bra på ett sätt, men det kan också bli lite "corny". På engelska kommer man undan med mer. Så jag har verkligen jobbat med dem.

 

Han beskriver hela skivan, med texter fulla av relationer och tillbakablickar, som personlig. Kanske särskilt låten "Tänk dig", som skildrar hans bild av en turbulent omvärld.

 

— Det var skönt att få ut det här, det är saker jag tänkt på men inte skrivit ner tidigare.

 

En annan skillnad är att Darin för första gången släpper album på eget skivbolag. Han berättar att han ville ha kontroll, just för att skivan är så personlig. Men det var ett stort steg att ta.

 

— Jag tar alla risker själv och står för allt själv. Jag älskar att kunna leva på det jag brinner för men tar ingenting för givet. Men det är viktigt att utmana sig själv.

 

Det är något han återkommer till: att våga ta den egna vägen. Den har inte alltid varit självklar. 2011 hamnade han i en kreativ svacka.

 

— Jag märkte det på att jag hade slutat sjunga. Och jag går alltid runt och sjunger, berättar han.

 

Men snart var lusten att skapa tillbaka, och nu känner han att han har landat i sin nya stil. Han tror att folk kommer att lära känna honom bättre.

 

— Jag tror att folk har rätt bild av mig, men det är bara en bild, en del av min personlighet. Nu visar jag en klarare bild av mig, mina värderingar och hur jag ser på livet.

 

 

 

http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/darin-visar-nya-sidor-pa-svenska/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0